Pogosta vprašanja – Pulseshake Slovenia

Tvoj voziček

Kaj je liofilizacija?

Liofilizacija ali sušenje s postopkom zamrzovanja je eden najboljših načinov dehidracije in odstranjevanja vode, ki ohranja visoko kakovost izdelka. Nizke temperature postopka omogočajo maksimalno ohranitev hranil in bioaktivnih spojin.

Kako izgleda postopek liofilizacije?

Liofilizacija je proces dehidracije, pri katerem sušenje vode v trdnem stanju (led) poteka v 3 korakih: 1. zamrzovanje rastlinske snovi pri -60°C, 2. primarno sušenje - ko led sublimira (preide v plinasto stanje), običajno pod pritiskom nižjim od atmosferskega, 3. sekundarno sušenje - dehidracija preostalega dela vode, ki je bil vezan in ni bil zmrznjen.

Kakšna je razlika med liofilizacijo in klasičnim sušenjem z vročim zrakom?

Liofilizacija (sušenje z zamrzovanjem) je veliko boljša izbira kot klasično sušenje na toplem zraku. Pri klasičnem sušenju sadje in zelenjavo sušimo na visokih temperaturah 8 - 10 ur, pri čemer rastlinska snov izgubi 75 - 90 % vlage in skoraj 40 % hranilnih snovi. Med procesom liofilizacije sadje in zelenjava ohranita kar 97 % hranilnih snovi. S tem procesom se izgubi manjša količina vlaknin in vitamina C ter kar 98% vlage. Hkrati imajo liofilizirani pripravki zaradi večje izgube vlage daljši rok trajanja (do 25 let).

Razlike pri odmrzovanju/rehidraciji sadja in zelenjave dobljenih z liofilizacijo ali klasičnim sušenjem na vročem zraku.

Liofilizirano sadje in zelenjava se raztopita v nekaj minutah. Za razliko od klasično sušenega sadja in zelenjave, ki ju je treba za rehidracijo prekuhati. Ko ga zmešate z vodo, Pulse Shake prašek izgleda, diši in ima okus, kot da ste pravkar stisnili svež sadno zelenjavni sok v sokovniku.

Kje se uporabljajo liofilizirani izdelki?

Liofilizacija že od nekdaj velja za najdražji postopek dehidracije hrane. Včasih so ga uporabljali le za namene konzerviranja in zgoščevanja živil, ki so morala ohraniti visoko vsebnost hranilnih snovi ter hkrati imeti minimalno prostornino in težo. Proizvodnja takšne hrane je bila namenjena astronavtom, vojakom in ekstremnim športnikom – ki so bili omejeni s količino in težo hrane, ki so jo lahko vzeli s seboj. Vendar pa v zadnjem času močno narašča povpraševanje po živilih z minimalno predelavo in visoko kakovostjo, s tem pa se povečuje tudi uporaba liofilizacije. Uporaba liofilizacije je najpogostejša pri sušenju kave in začimb, vendar je vedno bolj priljubljena metoda za sušenje sadja in zelenjave, ki se uporablja v široki paleti živilskih izdelkov, kot so sladice, jutranji kosmiči, juhe, pekovski izdelki in instant pijače.

Prednosti izdelka Pulse Shake

· Preprost in hiter način priprave · Vedno na dosegu roke · Hranilno bogat napitek, ki vam bo dal naval energije · Za vso družino (za vas, vašega partnerja, za otroke, babice in športnike…) · Priprava ni hrupna in ne zahteva časa za podrobno čiščenje sadja in sokovnika

Ali lahko Pulse Shake nadomesti obrok?

Ja, mešanica Pulse Shake Proteins & Omega Smoothie je res lahko nadomestilo za zdrav in nasiten obrok, poln beljakovin in omega 3 maščobnih kislin. Pripravljen je preprosto in hitro in je odlična izbira za dneve, ko nimate časa za obrok med srečanji, po treningu ali na poti.

Od kod prihajata sadje in zelenjava?

Prednost izdelkov Pulse Shake je, da sta sadje in zelenjava kontrolirane pridelave obrana na vrhuncu svoje zrelosti in svežine. Prispe v našo tovarno in ga takoj uvedemo v proces liofilizacije. Sadje in zelenjava na višku zrelosti (sadje, ki je najboljše za uživanje) razvijeta polno aromo, sta najbogatejša s hranili in drugimi bioaktivnimi spojinami. Sadje in zelenjavo, ki ju kupujemo v supermarketih, poberejo, preden sadje dozori, saj se faza zorenja nadaljuje med transportom, v hladilnikih in na prodajnih policah. Prednost zgodnejšega obiranja plodov je vsekakor daljše skladiščenje, a to pomeni, da se razvijejo manj intenzivne arome in pogosto izgubijo pomembna hranila. To pomeni, da ima napitek Pulse Shake verjetno višjo hranilno vrednost kot sveže iztisnjen sok, ki je narejen iz sadja in zelenjave, ki že mesec dni leži na policah vašega hladilnika ali trgovine.